Záhradné inšpirácie a záhradný dizajn pre vašu záhradu

jan 18, 2023

Záhradné inšpirácie a nápady môžu zahŕňať aj malé vylepšenia, akými sú napríklad nové kvetináče plné kvetov na terase, ale aj rozsiahlejšie projekty, akým je celková revitalizácia záhrady, alebo len jej časti. Naše záhrady sú našim obľúbeným miestom, vytvárajú pokoj, ktorý všetci potrebujeme navyše nám poskytujú možnosť našej vlastnej sebarealizácie. Záhradné inšpirácie a nápady uvedené v nasledujúcom článku zahŕňajú oblasti, ktoré nás zaujali a mohli sa vám tiež páčiť. Pokiaľ by ste chceli v niečom poradiť, sme tu pre vás. Môžete nás kontaktovať tu.

Vertikálna zelená stena

Samo-zavlažovacia vertikálna zelená stena do interiéru i exteriéru. Táto stena zvládne okrasné trvalky ale aj zeleninu. Čo poviete? Nám sa tento systém páči a vieme vám takúto stenu navrhnúť aj zrealizovať. Tieto systémové riešenia sú vhodné do interiéru aj exteriéru.

Pestovanie ovocných rastlín a stromov

Pokiaľ využijete svoju záhradu aj na pestovanie ovocných a úžitkových rastlín, spravíte len dobre. Z vašej záhrady budete mať aj svoju vlastnú úrodu, čo určite oceníte nielen vy, ale aj vaše deti. Nižšie prinášame niekoľko možností týchto realizácii.

Vyvýšené záhony

V rámci úžitkovej časti záhrady je vhodné umiestniť aj vyvýšené záhony, ktoré priestor pekne rozčlenia a zároveň zjednodušia prístup a starostlivosť o naše rastliny.

Záhradné misy na vodu pre zvieratká

Pokiaľ na vhodnom mieste v záhrade umiestnite záhradné misky na vodu, prilákate do záhrady ešte viac života a vaša záhrada sa stane ešte viac príťažlivejšou. Existuje viacero variant záhradných mís na vodu, pričom sa dajú kombinovať aj s prípadnou inštaláciou vodnej fontánky.

 

Záhradný hmyzí hotel

Umiestnením tejto malej „stavbičky“ na našej záhrade zabezpečíme v záhrade biodiverzitu. Vďaka biodiverzite – rozmanitosti života na Zemi, je naša planéta obývateľná a krásna. Hmyz, ktorý nájde v tomto hotely útočisko, nám tiež poslúži v boji proti prípadným škodcom na našej záhradke.

Súkromie vytvorené vhodnou výsadbou

Použitým vhodnej výsadby v záhrade vieme vytvoriť naozaj krásne časti a zóny v záhrade. Správnou starostlivosťou o výsadbu sa efekt ešte znásobuje.

 

Prírodné materiály v záhrade

Záhradné chodníky a oporné múriky môžu vyzerať v záhrade naozaj prirodzene a nenásilne. Pokiaľ sa zvolia prírodné materiály a doplnia vhodnou výsadbou, tak výsledok bude určite stáť za to.

Zelené strechy

Zelené strechy na našich stavbách majú okrem relaxačného aj značné ekologické a ekonomické významy. Medzi prínosy patria tepelný komfort, zníženie nákladov na kúrenie a chladenie, ochrana hydroizolácie, biofilter, zníženie hluku, zadržiavanie vody, zvýšenie biodiverzity a hodnoty stavby.

Relaxačná a oddychová zóna

Takáto zóna by v záhrade nemala chýbať. Miesto kde si môžeme sadnúť a odpočinúť. Existuje viacero možností ako toto miesto v záhrade vytvoriť. Niekedy stačí vhodné umiestnenie lavičky, alebo hojdačky.

 

Záhradné inšpirácie zo sveta

 

Nepodceňujte návrh záhrady – aké výhody poskytujú naše záhrady

Nepodceňujte návrh záhrady – aké výhody poskytujú naše záhrady

Pobyt v záhrade má veľký vplyv na naše emócie a celkovú pohodu. Náš čas strávený v záhradách uvoľňuje nielen našu myseľ ale aj znižuje stres a zlepšuje náš celkový pocit pohody. Ako nás však môžu naše záhrady ešte ovplyvňovať? Pripravili sme pre vás niekoľko oblastí,...

Ako si zabezpečiť súkromie na záhrade

Ako si zabezpečiť súkromie na záhrade

V rámci vidieckych oblastí je súkromie na záhrade často považované za samozrejmosť. Čoraz častejšie žije viac ľudí bližšie pri sebe. Rodinné domy majú častokrát viac ako 4 susedov a teda je vhodné zamyslieť sa aj nad ochranou súkromia. Pripravili sme preto niekoľko...