Ako si zabezpečiť súkromie na záhrade

feb 18, 2022

V rámci vidieckych oblastí je súkromie na záhrade často považované za samozrejmosť. Čoraz častejšie žije viac ľudí bližšie pri sebe. Rodinné domy majú častokrát viac ako 4 susedov a teda je vhodné zamyslieť sa aj nad ochranou súkromia. Pripravili sme preto niekoľko záhradných inšpirácii, ako si zabezpečiť to svoje súkromie na záhrade a zároveň na čo myslieť pri návrhu a realizácii okrasných záhrad.

Predstavte si, že vás susedia sledujú z okien, zatiaľ čo vy zabávate hostí pri svojom bazéne. Alebo sa pozeráte z vašej terasy rovno na hromadu odpadu, ktorý váš sused odkladá pri vašom plote. Riešenia ochrany súkromia prichádzajú v mnohých podobách, aby vyhovovali vašim potrebám

Typy bariér zabezpečujúce súkromie na záhrade

1. Oplotenie – existujú rôzne druhy platenia, ktoré môžu byť plné alebo s otvormi, ktoré prepúšťajú viac svetla. Najčastejšie sa používajú materiály ako drevo, bambus, kov, plast, drôtené pletivo alebo kompozity, pričom výber materiálu tiež závisí od dizajnu vašej záhrady.

2. Steny – realizujú sa ako naukladané kamene, betón, tvárnice, tehly, kov alebo murivo.

3. Vertikálna záhradná stena – veľmi zaujímavé a pohľadové riešenie súkromia na záhrade. Návrh záhrady ako aj projekt záhrady počíta aj s umiestnením takýchto krásnych prvkov v záhradách. Pokiaľ by ste mali záujem, tak takéto vertikálne záhradné steny vám vieme navrhnúť aj zrealizovať. Existuje viacero možností a steny sa dajú realizovať do interiéru aj exteriéru. Opýtajte sa nás.

4.Stavby v záhrade –  patria sem záhradný domček alebo skleník a ďalšie.

5. Záhradné konštrukcie – pergola, mreža, altánok alebo strecha na ochranu súkromia.

6. Terasový slnečník  – používa sa na prekrytie vonkajšieho posedenia.

7. Tkanina – rôzne vonkajšie závesy a plachty.

8. Stromy – poskytujú príjemný tieň a zároveň zabezpečujú dostatočné súkromie, pričom dôležitým faktorom je správny výber kultivarov a ich vhodné umiestnenie na záhrade. Spoznajte nás a našu prácu tu.

9. Kríky – sa môžu použiť na zabezpečenie a vytvorenie obývacej steny v záhrade a jednej samostatnej časti.


10. Okrasné trávy a iné trvalky – poskytnú ústranie a zároveň umožnia cirkuláciu svetla a vzduchu.

11. Kombinujte rastliny  – stromy, vinič, kríky a trvalky s rôznymi výškami a tvarmi, aby ste vytvorili vrstvenú zónu.

 

Pri návrhu záhrady alebo jej časti treba zvažovať viacero faktorov

1. Mierka – vyberte si prvky na ochranu súkromia, ktoré sú v mierke s konkrétnym priestorom.

2. Štýl – pevné materiály a rastliny sa majú navzájom dopĺňať a ladiť k štýlu vášho domova.

3. Náklady – nájdite riešenia, ktoré vyhovujú vášmu rozpočtu. 

4. Svetlo – nevytvorí riešenie ochrany súkromia príliš veľa tieňa na záhrade?

5. Nepreháňajte to – pridanie príliš veľkého počtu realizácii ochrany súkromia môže spôsobiť, že záhrada bude uzavretá.

6. Opýtajte sa odborníkov – komplexnejšie projekty konzultujte so záhradným architektom a nechajte si poradiť, prípadne spracovať plán alebo projekt svojej novej záhrady. My v CreaNatura pracujeme Takto.


Váš výber rastlín do záhrady by mal zohľadniť tieto podmienky

1. Podmienky pestovania a zvyk – pri výbere rastlín do okrasnej záhrady treba zvážiť svetlo, pôdu, potenciálnu veľkosť dospelej rastliny ako aj jej údržbu.

2. Vplyv na susedov – bude strom alebo živý plot vysadený pri hranici pozemku pre suseda problémom? Zvážiť treba aj prípadné previsnuté konáre na susedov pozemok.

3. Vyhnite sa dlhodobému poškodeniu – ak je strom zasadený na nesprávnom mieste, tak jeho koreňový systém môže spôsobiť poškodenie domu alebo prístavby. Ďalším príkladom je aj bambus, ktorý sa často používa ako clona, ​​ale jeho korene musia byť uzavreté v pevnej bariére, aby sa zabránilo šíreniu alebo poškodeniu.

4. Zvážte údržbu – dobre vybudovaný plot je jednoduchší na údržbu. Uistite sa, že je zo všetkých strán ľahký prístup pre rastliny, ktoré potrebujú prerezávanie. 

Nepodceňujte návrh záhrady – aké výhody poskytujú naše záhrady

Nepodceňujte návrh záhrady – aké výhody poskytujú naše záhrady

Pobyt v záhrade má veľký vplyv na naše emócie a celkovú pohodu. Náš čas strávený v záhradách uvoľňuje nielen našu myseľ ale aj znižuje stres a zlepšuje náš celkový pocit pohody. Ako nás však môžu naše záhrady ešte ovplyvňovať? Pripravili sme pre vás niekoľko oblastí,...

Záhradné inšpirácie a záhradný dizajn pre vašu záhradu

Záhradné inšpirácie a záhradný dizajn pre vašu záhradu

Záhradné inšpirácie a nápady môžu zahŕňať aj malé vylepšenia, akými sú napríklad nové kvetináče plné kvetov na terase, ale aj rozsiahlejšie projekty, akým je celková revitalizácia záhrady, alebo len jej časti. Naše záhrady sú našim obľúbeným miestom, vytvárajú pokoj,...