Nepodceňujte návrh záhrady – aké výhody poskytujú naše záhrady

jan 27, 2024

Pobyt v záhrade má veľký vplyv na naše emócie a celkovú pohodu. Náš čas strávený v záhradách uvoľňuje nielen našu myseľ ale aj znižuje stres a zlepšuje náš celkový pocit pohody. Ako nás však môžu naše záhrady ešte ovplyvňovať? Pripravili sme pre vás niekoľko oblastí, prečo je dobre pripravený návrh záhrady taký dôležitý.

Zlepšenie nálady prostredníctvom príjemných záhradných scenérií

Keď sa pozrieme na pekne udržiavanú záhradu, vynára sa nám pocit radosti a pokoja. Upravená a dobre navrhnutá záhrada nám zlepšuje náladu a zároveň príroda a život v nej nám pripomína krásu a upokojujúci poriadok.

Upokojujúci efekt usporiadanej záhrady

Vizuálna oblasť záhradného návrhu a dizajnu zohráva hlavnú úlohu. Aj krátky pobyt v prírode a našich záhradách znižuje duševnú únavu a zvyšuje pocit nášho uvoľnenia. To je dôvod, prečo je práca záhradného architekta taká kľúčová – navrhovanie záhrad nie je to len o vytváraní krásy, ale aj o vytváraní pokojného a usporiadaného prostredia.

Pochopenie prírodných prvkov na našich záhradách

Ak chceme oceniť výhody záhradných úprav a návrhov, musíme pochopiť, ako prírodná krajina spolu funguje. Predstavme si lesy, pokojné potôčiky, rozľahlé lúky alebo jazierka. Začlenením týchto prvkov alebo ich častí do nášho vlastného okolia zostávame v spojení s prírodou a to aj v husto osídlených častiach mestského prostredia.

Príťažlivosť estetickej a funkčnej záhrady

Estetická záhrada je viac než len pekný pohľad. Je to starostlivo a odborne navrhnutý priestor, ktorý v sebe spája krásu s funkčnosťou. Takéto záhrady vytvárajú emócie a priestory, kde môžeme oddychovať, meditovať, užívať si alebo si jednoducho nájsť chvíľku a oceniť krásy života. Od kolísania okrasných tráv až po harmóniu drevených prvkov a kamenných múrikov, každá časť v záhrade je vybraná účelne a harmonicky. Výsledkom návrhu a realizácie záhrad je nielen pokojné útočisko, ktoré zvyšuje vizuálnu príťažlivosť, ale ponúka aj únik od každodenného stresu.

Návrh a zriadenie záhrady pre duševnú pohodu

Záhradný architekt a návrh záhrady na mieru dokáže premeniť aj ten najmenší priestor na vaše zelené útočisko. Integráciou vodných prvkov, rastlín a vhodnej infraštruktúry, môžeme vytvoriť vaše útočisko priamo na našich záhradách.

Nie je to však len o výsadbe stromov alebo postavení záhradného domčeka, ale ide aj o prvotné pochopenie a spoznanie potrieb našich klientov a následného spracovania návrhu záhrady. Návrh záhrady musí byť nielen funkčný a estetický, ale takýto návrh a aj realizácia záhrady musí zabezpečiť aj spokojnosť klientov.  Záhrada musí byť tiež funkčná, jej prevedenie realizovateľné a štýlové. Zložitosti terénnych a záhradných úprav zahŕňa aj výber správnej flóry a to pre dané špecifické podmienky konkrétneho prostredia. Správny návrh ďalších prvkov ako napríklad drenážnych systémov, prípravy pôdy, vplyvu a uhla slnečného žiarenia zohráva tiež rozhodujúcu úlohu. Tento proces teda odlišuje jednoduchú záhradu od profesionálne navrhnutej záhrady.

Povzbudzovanie fyzickej aktivity

Esteticky príjemná a funkčná záhrada prirodzene láka tráviť viac času vonku. Či už ide o záhradníčenie, prechádzky alebo hranie, tieto aktivity v krásnom prostredí môžu zvýšiť náš pocit pohody a uvoľnenia a podporiť aj naše fyzické zdravie. Kombinácia fyzickej aktivity v prirodzenom prostredí je pre pohodu dvojnásobne prospešná.

Posilnenie sociálnych kontaktov

Záhradné priestory a hlavne tie s dobre navrhnutými terasami alebo záhradnými zákutiami, slúžia ako intímne miesta na stretávanie. Podporujú rodinné stretnutia, víkendové grilovačky či rozhovory so susedmi. Tieto situácie posilňujú sociálne väzby a vytvárajú priateľstvá. Takéto záhrady nielen rozširujú naše domy o ďalšiu pobytovú časť, ale vytvárajú nám aj nové a krásne spomienky.

Zlepšenie koncentrácie a produktivity

Trávenie voľného času v prírode určite zlepšuje koncentráciu a tiež uvoľňuje myseľ, zvyšuje naše sústredenie a našu produktivitu. Už len pekné výhľady na estetickú krajinu alebo zelenú plochu zvyšuje našu produktivitu a sústredenie.

Zvýšenie hodnoty nehnuteľnosti

Správny a vhodný návrh záhrady má aj ďalšiu výhodu. Dobre navrhnutá a precízne zrealizovaná záhrada zvyšuje trhovú hodnotu vašej nehnuteľnosti.

Zníženie hluku a znečistenia ovzdušia

Záhrady, najmä tie so stromami a kríkmi, pôsobia ako prirodzená bariéra hluku. Rastlinné záhrady tiež zohrávajú kľúčovú úlohu pri filtrovaní znečisťujúcich látok a poskytovaní čistejšieho vzduchu. Dýchanie čistejšieho vzduchu a život v tichšom prostredí určite znižujú hladinu stresu a zlepšujú našu psychickú pohodu.

Poskytovanie pocitu bezpečia a istoty

Dobre naplánovaná záhrada nám tiež ponúka pocit súkromia. Záhradný architekt pomocou rôznych prvkov vytvára priestor, ktorý je chránený pred pohľadmi do vašej záhrady. Tieto prvky znamenajú pre nás určitú bezpečnú hranicu a taktiež navodzujú pocit nášho uvoľnenia.

Vyberte si „zelenú izbu“ a priestor presne pre vaše potreby

Snažili sme sa vám priblížiť čo sa skýva v našej práci a že práca záhradného architekta v sebe spája nielen návrh esteticky príjemných ale aj funkčných záhrad. Pokiaľ nás chcete spoznať, kontaktujte nás tu.

Špecializujeme sa na okrasné záhrady. Naším cieľom je správne využiť a užívať si záhrady a vonkajšie priestory. Zameriavame sa na dobre pripravený návrh záhrady, estetické a odolné materiály a kvalitu vyhotovenia. Naším poslaním je vytvárať zmysluplné záhrady, ktoré zlepšujú životy ľudí, našich klientov. Ponúkame vám aj niekoľko návrhov záhradných inšpirácii, ktoré nás zaujali a mohli by sa vám páčiť. Viacej v našom článku tu.

 

Záhradné inšpirácie a záhradný dizajn pre vašu záhradu

Záhradné inšpirácie a záhradný dizajn pre vašu záhradu

Záhradné inšpirácie a nápady môžu zahŕňať aj malé vylepšenia, akými sú napríklad nové kvetináče plné kvetov na terase, ale aj rozsiahlejšie projekty, akým je celková revitalizácia záhrady, alebo len jej časti. Naše záhrady sú našim obľúbeným miestom, vytvárajú pokoj,...

Ako si zabezpečiť súkromie na záhrade

Ako si zabezpečiť súkromie na záhrade

V rámci vidieckych oblastí je súkromie na záhrade často považované za samozrejmosť. Čoraz častejšie žije viac ľudí bližšie pri sebe. Rodinné domy majú častokrát viac ako 4 susedov a teda je vhodné zamyslieť sa aj nad ochranou súkromia. Pripravili sme preto niekoľko...